Destruktive Parforhold. Psykopati. Narsisssisme.

Hvor lett er det å lese andre mennesker

Har jeg nytte av å gå til psykolog?​

Psykoterapi kan gi symptomlette og bidra til å utvikle verktøy og strategier for å mestre fremtidige utfordringer.
Hvor lett er det å lese andre mennesker

Har jeg nytte av å gå til psykolog?

Det er et spørsmål mange stiller seg når de overveier psykoterapi: Vil jeg ha utbytte av å gå til psykolog?  Kan psykologen kurere plagene mine? Forskning peker på at svaret generelt er ja. Dette innlegget vil se nærmere på hvordan og hvorfor psykoterapi eller psykologisk rådgivning kan være til nytte for mange mennesker.

 

Hva sier forskningen?Forskning tyder på at psykoterapi er effektivt for en rekke psykiske lidelser og livsutfordringer. I en meta-analyse utført av Shedler (2010), viste psykodynamisk terapi seg å være effektiv for en rekke psykiske lidelser, inkludert angst, depresjon, personlighetsforstyrrelser, somatisk symptomer, og mer. Kognitiv atferdsterapi har også vist seg effektiv for en rekke lidelser (Hofmann, Asnaani, Vonk, Sawyer, & Fang, 2012).

En annen studie fant at de positive effektene av psykoterapi varer utover behandlingens slutt, og kan til og med øke over tid (Lambert, 2013). Dette innebærer at psykoterapi kan hjelpe folk ikke bare å føle seg bedre på kort sikt, men også å utvikle verktøy og strategier for å håndtere fremtidige utfordringer.

 

Individuelle forskjeller.

 

Selv om psykoterapi generelt er effektivt, varierer utfallet av terapi betydelig fra person til person. Noen av de viktigste faktorene som påvirker utfallet inkluderer pasientens motivasjon, kvaliteten på forholdet mellom terapeuten og pasienten, spesifikk type terapi og alvorlighetsgraden av problemene (Lambert, 2013).

Når terapi kanskje ikke hjelper.

Selv om psykoterapi er effektivt for mange, er det ikke nødvendigvis nyttig for alle. Enkelte personer kan ikke dra nytte av terapi på grunn av alvorlige psykiatriske lidelser som krever medisinering, mangel på motivasjon for endring, eller dårlig kjemi med terapeuten (Lambert, 2013).

 

Konklusjon.

 

Alt i alt, forskningen tyder på at de fleste mennesker vil ha nytte av psykoterapi. Men som med enhver behandlingsmetode, er det ikke en “one size fits all”-løsning. Det er viktig for den enkelte å jobbe med terapeuten for å finne den terapeutiske tilnærmingen som passer best for dem.

 

Referanser

  • Shedler, J. (2010). The Efficacy of Psychodynamic Psychotherapy. American Psychologist, 65(2), 98-109.
  • Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427-440.
  • Lambert, M. J. (2013). The efficacy and effectiveness of psychotherapy. In M. J. Lambert (Ed.), Bergin and Garfield’s handbook of psychotherapy and behavior change (6th ed., pp. 169-218). Wiley.

Share:

Flere innlegg

Bør jeg gå i terapi?

Indikasjoner om at en bør søke hjelp, er bl.a. konstant tristhet, angst, eller vansker med dagligdagse oppgaver.

https://engen-nilsen.com/destruktive-parforhold-konsekvensen-av-a-ha-en-psykopatisk-partner/

Hva er en psykisk lidelse?

En endring i tenkning, følelse eller atferd som forårsaker betydelig ubehag eller reduserer fungering i dagliglivet.

https://engen-nilsen.com/virker-psykologiske-teknikker/

Hva skjer i terapien?

Samtalene kan være helt åpne, uten noen føring eller helt strukturerte med klare rammer og et klart mål. Du bestemmer.

Trenger du noen å snakke med? Send oss en melding. Vi svarer i løpet av et par dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *