Kurerer psykologen plagene mine?
Målet med psykoterapi er å hjelpe individene med å forstå og håndtere sine psykiske helseproblemer, og det er ingen tvil om at mange har stor nytte av å gå i terapi. Spørsmålet om terapi kan “kurere” disse plagene er mer komplekst.
I dette innlegget vil vi utforske hva forskningen sier om effektiviteten av psykoterapi, og hvordan vi definerer begrepet “kur” i lys av psykisk helse.
Definisjonen av “kur” i psykoterapi
Psykiske problemer er ofte mer komplekse enn fysiske helseproblemer. Mens et fysisk problem, som et brudd, kan repareres, er psykiske problemer ofte knyttet til individets erfaringer, følelser, og miljø, noe som gjør en konkret “kur” mer vanskelig å definere (American Psychiatric Association, 2013).
Det kan være mer nyttig å tenke på psykoterapi som en prosess for å håndtere og minimere effekten av psykiske helseproblemer, heller enn å “kurere” dem i en tradisjonell forstand. Målet med terapi er ofte å hjelpe pasienten med å utvikle strategier for å håndtere symptomer, forbedre livskvaliteten, og å arbeide mot personlige mål (American Psychological Association, 2012).
Effektiviteten av psykoterapi
Til tross for disse utfordringene, er det solid forskning som viser at psykoterapi kan være svært effektivt for en rekke psykiske helseproblemer. En meta-analyse av over 500 studier fant at om lag 80% av de som mottar psykoterapi opplever en forbedring sammenlignet med de som ikke mottar behandling (Lambert, 2013).
Effektiviteten av terapi kan variere basert på typen psykisk helseproblem, så vel som terapeutens tilnærming og pasientens engasjement i terapien. Det er også et økende antall psykolog, og det er mellom 7 & 15% som har vært hos psykolog avhengig av hvilke land man henter statistikken fra.
Konklusjon
Mens det kan være utfordrende å definere en konkret “kur” for psykiske helseproblemer, er det solid forskning som viser at psykologen kan gi effektiv behandling og gjennom å veilede klienten i spørsmål knyttet til egne vansker eller utfordringer knyttet til nære relasjoner. Målet med terapi er å hjelpe individer med å utvikle verktøy og strategier for å håndtere sine symptomer og forbedre deres livskvalitet.
Referanser
- American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
- American Psychological Association. (2012). Recognition of Psychotherapy Effectiveness. Psychotherapy, 49(2), 99–102.
- Lambert, M. J. (2013). The Efficacy and Effectiveness of Psychotherapy. In M. J. Lambert (Ed.), Bergin and Garfield’s Handbook of Psychotherapy and Behavior Change (6th ed.). New York, NY: Wiley.
- Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Cognitive therapy and research, 36(5), 427–440.
Share:
Flere innlegg
Bør jeg gå i terapi?
Indikasjoner om at en bør søke hjelp, er bl.a. konstant tristhet, angst, eller vansker med dagligdagse oppgaver.
Hvilken psykolog skal jeg velge?
Å søke hjelp med den mentale helse er et skritt mot bedre livskvalitet, men hvilken psykolog skal jeg velge?
Hva er en psykisk lidelse?
En endring i tenkning, følelse eller atferd som forårsaker betydelig ubehag eller reduserer fungering i dagliglivet.
Har jeg nytte av å gå til psykolog?
Psykoterapi kan gi symptomlette og bidra til å utvikle verktøy og strategier for å mestre fremtidige utfordringer.