Destruktive Parforhold. Psykopati. Narsisssisme.

Adhd i parforholdet

ADHD i parforholdet.

Har du lurt på om partneren har vansker med opperksomhet og selvregulering? ADHD kan være frustrerende for partneren.
Adhd i parforholdet

ADHD i parforholdet.

Privatpraktiserende psykologer får stadig oftere henvendelser om å utrede klienter med ADHD. Grunnen er at det inntil få år siden, bare var barn og unge under 18 som fikk diagnosen. Grunnen er nok at ADHD først og fremst har blitt sett på som et problem i skolen, og blitt assosiert med bråkmakeren som aldri følger med, men i stedet underholder klassen med alle mulige påfunn. Denne stereotypien gir et svært snevert bilde av diagnosen. For det første er det ikke alle ADHD’ere som er urolige, og for det andre er det mange skoleflinke elever som også har ADHD.

Har du lurt på om partneren har vansker med opperksomhet og selvreguleringADHD, eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder, er en nevrobiologisk tilstand som kan påvirke mange aspekter av en persons liv, inkludert deres parforhold. 
 
Gjør du eller partneren impulshandlinger som dere angrer etterpå, glemmer avtaler, blir lett avledet etc, så kan det kanskje være nyttig å lese om hvordan en utreder vansker med oppmerksomhet.
 
 Noen ganger kan oppførselen til en person med ADHD bli feiltolket av deres partner, noe som kan føre til misforståelser og konflikter. 
 
ADHD er en tilstand som ofte blir misforstått. For det første er personer med ADHD som regel like “velfungerende” som andre. ADHD blir også ofte forvekslet med personlighetsforstyrrelser, men det som skiller dem som har ADHD fra en forstyrrelse av personligheten er at de har evnen til å reflektere over egne feil og ta selvkritikk når de handler impulsivt.  

Mange partnere henvender seg til psykolog fordi de opplever kjæresten som destruktiv, og til og med som narsissistisk eller psykopatisk. Det er imidlertid noen forskjeller. I et destruktivt parforhold, er den manipulerende atferden bevisst og ofte iverksatt for å kontrollere. 

Hos en med ADHD, vil det som regel være ubetenksomhet som får forholdet til å skrante. I mange tilfeller kan psykologen hjelpe dere med å håndtere de utfordringene dere opplever. 

I denne artikkelen vil vi utforske hvordan ADHD kan forveksles med psykopati og narsissisme, og hvordan par kan håndtere disse utfordringene. 

ADHD, Psykopati og Narsissisme: Skillelinjene

Det er viktig å forstå at selv om noen aspekter av ADHD kan ligne på psykopati og narsissisme, er disse tre veldig forskjellige tilstander.

Mens en person med ADHD kan ha problemer med impulskontroll og kan virke hensynsløs i øyeblikket, handler de ikke nødvendigvis på denne måten med vilje eller uten tanke på andres følelser. I motsetning til dette, er psykopater og narsissister kjent for deres mangel på empati og manipulerende oppførsel.

Forståelse og Kommunikasjon

Hvis du er i et forhold med en person som har ADHD, er det avgjørende å forstå at deres oppførsel ikke er et tegn på mangel på omsorg eller respekt. I stedet er det en refleksjon av deres kamp med ADHD.

Kommunikasjon er nøkkelen i ethvert forhold, og dette er spesielt viktig når en av partnerne har ADHD. Snakk åpent og ærlig om problemene og utfordringene dere møter, og prøv å komme til en felles forståelse.

Profesjonell Hjelp

Profesjonell hjelp, som terapi eller rådgivning, kan være svært nyttig for par hvor en eller begge partnerne har ADHD. En kvalifisert terapeut kan gi strategier og verktøy for å hjelpe med kommunikasjon, forståelse, og problemløsning.

Å være i et forhold der en eller begge parter har ADHD kan være utfordrende, men det er absolutt ikke umulig. Med forståelse, kommunikasjon, og muligens profesjonell hjelp, kan du og din partner bygge et sterkt og kjærlig forhold, uavhengig av de utfordringene ADHD kan medføre. Husk, kjærlighet handler ikke bare om å forstå partneren din når det er enkelt, men også når det er vanskelig.

Share:

Flere innlegg

Bør jeg gå i terapi?

Indikasjoner om at en bør søke hjelp, er bl.a. konstant tristhet, angst, eller vansker med dagligdagse oppgaver.

https://engen-nilsen.com/destruktive-parforhold-konsekvensen-av-a-ha-en-psykopatisk-partner/

Hva er en psykisk lidelse?

En endring i tenkning, følelse eller atferd som forårsaker betydelig ubehag eller reduserer fungering i dagliglivet.

Trenger du noen å snakke med? Send oss en melding. Vi svarer i løpet av et par dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *