Destruktive Parforhold. Psykopati. Narsisssisme.

Første steg ut av et giftig forhold.

Å avslutte relasjon der du har bitt kontrollert og manipulert, føles uoverkommelig. Særlig den første tiden er tøff.

Første steg ut av et destruktivt parforhold.

Destruktive parforhold er en relasjon preget av manipulasjon, kontroll, og misbruk, og kan gjøre stor skade på ens mentale og fysiske helse. Angst, depresjon, og til og med fysisk sykdom kan være konsekvenser av samlivet med en kontrollerende person. 

Blir du dårlig behandlet av kjæresten? Likevel kan det å avslutte relasjon der du har bitt kontrollert og manipulert, føles uoverkommelig. Særlig den første tiden er en følelsesmessig utfordring. Imidlertid kan det å ta det første steget være den viktigste og mest styrkende beslutningen du tar.  

Det første steget ut av et destruktivt parforhold er rett og slett å erkjenne at forholdet er skadelig og ikke lenger tjener dine beste interesser.

 Ta signalene på alvor.

Det er viktig å gjenkjenne tegnene som forteller at parforholdet er destruktivt, og ta de nødvendige steg for å avslutte reasjonen. 

Hvis du ikke har det bra, så betyr det sannsynligvis at forholdet heller ikke er bra. Begynn med å sette grenser, hold deg mest mulig borte fra partneren, søke støtte fra venner og familie eller psykolog. En del destruktive parforhold er ofte preget av at den ene parten har en personlighetsforstyrrelse innen det man kaller den mørke triade. Les mer om triaden her.

Husk at hvis du innser alvoret, så vil du klare det. Det viktigste steget er å innse at du at du ikke blir behandlet bra. Denne erkjennelsen er, men det er et nødvendig utgangspunkt for å gå videre. Når du har tatt beslutningen om å gå, er det viktig å søke støtte fra noen du stoler på. 

Husk: det første steget mot å avslutte et destruktivt forhold, handler om selvivaretakelse. Det er første steget mot en lykkeligere og sunnere fremtid.

Søk støtte fra venner og familie.

Husk, å søke støtte fra venner eller familie kan være et svært viktig verktøy i helbredelsesprosessen. Ikke vær redd for å be om hjelp når du trenger det.

  • Vær ærlig: La dine nærmeste få vite hva som foregår og vær ærlig om situasjonen din. Del dine følelser og bekymringer med dem, og la dem vite hvordan de kan støtte deg.
  • Be om hjelp: Ikke vær redd for å be om hjelp. Enten du trenger noen å snakke med, et sted å bo, eller hjelp med praktiske oppgaver, kan dine nærmeste være villige til å assistere deg på hvilken som helst måte de kan.
  • Sett grenser: Det er viktig å sette grenser med dine nærmeste når du søker støtte. La dem vite hvilken type støtte du trenger.Hold kontakten: Hold kontakt med dine nærmeste og la dem vite hvordan du har det. Dette kan hjelpe deg med å stå ansvarlig og gi deg et støttesystem når du går fremover.
  • Å søke støtte fra venner eller familie når du avslutter et destruktivt forhold kan være et avgjørende steg i helbredelsesprosessen. Imidlertid er det lett for at det blir misforståelser, så det er viktig at du kommuniserer behovene dine slik at dine nærmeste har mulighet til å hjelpe deg.
  • Stå ved din beslutning. Selv om det kan være vanskelig. Spesielt hvis du er vant til å søke validering og godkjennelse fra andre. Imidlertid er det viktig å huske at du er den som vet hva som er best for deg. Du har rett til å ta dine egne beslutninger og ta kontroll over ditt eget liv.Gjør du det klart at du ikke søker tillatelse fra dine nærmeste, men heller støtte når du går videre.

Utfordringen med å få folk til å forstå hvordan parforholdet har vært.

Når du søker støtte fra venner og familie, kan det være utfordrende å formidle realitetene i et destruktivt forhold, spesielt til dem som ikke har opplevd det selv. Her er noen tips som kan hjelpe:

  • Vær spesifikk: Prøv å være så spesifikk som mulig når du deler dine erfaringer. Del spesifikke eksempler på hendelser som har skjedd, hvordan de fikk deg til å føle deg, og hvordan de har påvirket livet ditt.
  • Bruk et språk som er lett å forstå: Prøv å bruke et språk som er lett å forstå, unngå teknisk sjargong eller kompliserte uttrykk. Bruk ord som er kjent for dine nærmeste og som de kan relatere til.
  • Del følelsene dine: Del hvordan du føler om situasjonen og påvirkningen den har hatt på ditt emosjonelle velvære. La dine nærmeste få vite hvordan deres støtte kan hjelpe deg til å føle deg bedre.
  • Bruk eksempler: Skriv ned eksempler på situasjoner som illustrerer hvordan forholdet har vært. Det gjør det lettere å forklare på en måte som gjør at folk skjønner rekkevidden.

Det er også lurt å søke profesjonell hjelp. De vil forstå hva du snakker om, og kan gi deg verktøyene og støtten du trenger for å navigere i følelsene dine og kommunisere mer effektivt med dine nærmeste.

Dersom du lurer på om det er noe som ikke stemmer i en av dine nære relasjoner, er du velkommen til å ta kontakt. Du kan bruke kontaktskjema øverst på siden. Du får svar innen kort tid. 

Share:

Flere innlegg

Bør jeg gå i terapi?

Indikasjoner om at en bør søke hjelp, er bl.a. konstant tristhet, angst, eller vansker med dagligdagse oppgaver.

https://engen-nilsen.com/destruktive-parforhold-konsekvensen-av-a-ha-en-psykopatisk-partner/

Hva er en psykisk lidelse?

En endring i tenkning, følelse eller atferd som forårsaker betydelig ubehag eller reduserer fungering i dagliglivet.

Trenger du noen å snakke med? Send oss en melding. Vi svarer i løpet av et par dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *