Destruktive Parforhold. Psykopati. Narsisssisme.

To spørsmål om kjæresten. [Parforhold.]

Partnere aldri uttrykker takknemlighet eller beklagelse, kan indikere at de ikke ønsker eller klarer å gjøre seg sårbare.

To spørsmål til kjæresten.

Enten du har vært i parterapi, eller vurderer parterapi, så kan det være lurt å ta temperaturen på forholdet. Har dere samme intensjoner? Ønsker dere det samme? Hvorvidt du kan svare på disse spørsmålene kommer an på hvor nære deg og partneren er. Hvis nærheten mangler, kan det være nytteløst å gå i parterapi. Nedenfor skal vi introdusere to spørsmål, som vi si deg noe om hvor nær deg og partneren er. Du kan lese mer om parterapi her.

Et kjærlighetsforhold, på sitt beste, er et sterkt bånd mellom to mennesker. Bygget på tillit, ærlighet og gjensidig forståelse. Men hva om du er usikker på hvorvidt partneren din virkelig vil deg vel? 

Nancy McWilliams, en kjent psykoanalytiker, foreslår i sin artikkel «Narcissistic Pathology of Everyday Life: The Denial of Remorse and Gratitude» at svaret kan komme ned til to enkle, men kraftfulle spørsmål:

  • Har du i løpet av forholdet opplevd at partneren har vist takknemlighet overfor deg?
  • Har du i løpet av forholdet opplevd at partneren har beklaget noe overfor deg?

Hvorfor er disse spørsmålene så betydningsfulle?

Takknemlighet er en viktig indikator på evnen til å verdsette og anerkjenne det andre mennesker gjør for oss. Det er en anerkjennelse av at vi er avhengige av andre og at vi er takknemlige for deres støtte. Når partneren din uttrykker takknemlighet overfor deg, viser det at de verdsetter din innsats og bidrag til forholdet.

Unnskyldninger, på den annen side, er en anerkjennelse av at vi er feilbarlige og at våre handlinger kan skade andre. Når partneren din beklager noe overfor deg, er det et tegn på at de er i stand til å erkjenne sine feil, ta ansvar for dem, og prøve å rette opp i dem.

Sårbarhet og nære relasjoner

Hvis partneren din sjelden eller aldri uttrykker takknemlighet eller beklagelse, kan det være et tegn på at de ikke klarer, eller er villige, til å gjøre seg sårbar. Å vise takknemlighet og beklagelse innebærer å anerkjenne at vi trenger andre mennesker og at vi kan skade dem, begge deler krever en viss grad av sårbarhet. Den som ikke klarer å vise sårbarhet, har begrensninger i forhold til hvor nært de slipper noen inn på seg.

Sårbarhet er grunnleggende for å bygge dype, meningsfulle forbindelser med andre mennesker. Hvis partneren din ikke klarer å gjøre seg sårbar på disse måtene, kan det være at de sliter med å virkelig komme nær deg eller andre mennesker på et dypere, emosjonelt nivå.

Disse spørsmålene er selvsagt bare er en del av det større bildet. Parforhold er komplekse. Hvis du er bekymret for forholdet ditt, kan det være nyttig å søke profesjonell hjelp, for eksempel fra en psykolog eller parterapeut. Hvis du vil jobbe for kjærligheten, og bli bedre kjent med kjæresten, så finner du fem tips til hvordan du kan gå frem her.

McWilliams artikkel finner du her.

Share:

Flere innlegg

Bør jeg gå i terapi?

Indikasjoner om at en bør søke hjelp, er bl.a. konstant tristhet, angst, eller vansker med dagligdagse oppgaver.

https://engen-nilsen.com/destruktive-parforhold-konsekvensen-av-a-ha-en-psykopatisk-partner/

Hva er en psykisk lidelse?

En endring i tenkning, følelse eller atferd som forårsaker betydelig ubehag eller reduserer fungering i dagliglivet.

Trenger du noen å snakke med? Send oss en melding. Vi svarer i løpet av et par dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *