Destruktive Parforhold. Psykopati. Narsisssisme.

Fem tips til kjærligheten. [Parforhold]

Plager du partneren vettet av hverandre med alle samlivstipsene dere har fått? Kanskje dere heller skal prøve å bli kjent.

Overskrift

Det er ikke bare bare å få kjærligheten til å blomstre i vår hektiske verden. Jobb, karriere og stadig nye bekjentskaper er noen av de utfordringene et moderne par må håndtere. Mange prøver parterapi først når det er for sent. Hvis du lurer på om dere kan ha nytte av parterapi, kan du begynne med å stille to enkle spørsmål.

Men kanskje mest krevende er forventningene som er skapt i kulturen. Nemlig den at man skal kommunisere godt, lytte, ha sex så minst en gang om dagen, og innimellom sette av en søndag der dere bare nyter kroppene til hverandre. (PS! ikke glem å be om samtykke når dere bytter stilling.) Mange av de forventningene som skapes i kulturen er urealistiske, det betyr at det ikke bare er deg som strever. I stedet for terapi eller selvutvikling, så skal du kanskje heller unne deg en psykoedukativ samtale der du kan drøfte hva man kan forente av seg selv og partneren.

Dere skal ha det gøy, ha dype samtaler, ut og more dere, være sammen med gode venner, være alene, gi hverandre rom, se hverandre, krydre sexlivet med alt som er spennende, men samtidig akseptere at den andre ikke alltid har lyst, eller ikke presterer. Samtidig som barna og karrieren skal blomstre.

Samlivsekspertene har gode dager, og et av rådene er at “dere må jobbe med parforholdet”. Men hvordan i alle dager skal man jobbe med parforholdet. Hva går egentlig denne jobben ut på? Og hvordan får man tid til det mellom sec og moro og henting og levering i barnehagen?

Jo mere vi er sammen.

Den viktigste ingrediensen i et godt parforhold er at dere er snille med hverandre. Det høres banalt ut, men det er faktisk helt sant! Alle studier som undersøker hva som binder par sammen, viser nettopp det. Og at dere tilbringer mye tid sammen. Og hva skal dere bruke all denne tiden til. Kommunisere, lytte aktivt på hverandre? Neida. De sterkeste båndene kommer når dere deler små bagateller og trivialiteter med hverandre. Man skulle kanskje tro at fine middager, lange reiser og avansert sexliv var det som fikk fikk fyr på kjærligheten.

Du kommer altså nærmere ektefellen når du forteller at du så en gammel lærer på butikken enn å dra dra til Seychellene i påsken. Grunnen er enkel og egentlig ganske logisk.

Kan du dele en bagatell, så betyr det at du har en kjæreste du kan slappe av sammen med. Ingenting er nemlig mer stressdempende eller bedre for den psykiske helsen, enn å omgås mennesker man slapper av sammen med.

Det betyr at dere kanskje skal senke ambisjonsnivået og i stedet bli bedre kjent med hverandre. Da kommer tilliten og dermed tryggheten. Er dere trygge på hverandre, så har dere også godt av hverandre. Så er spørsmålet, hvordan blir man bedre kjent?

Hvordan blir man bedre kjent med kjæresten?

Å kjenne en person godt, betyr at du vet mye om personen, at du kan forutsi og forstå personen og at du vil personen vel. Det betyr at du må interessere deg for den personen du er sammen med. Nedenfor får du fem spørsmål som du kan bruke for å komme nærmere den du elsker. Bare husk på en ting. Listen skal ikke brukes som en test på hvor høyt partneren elsker deg. Den er laget for deg, og skal bare brukes av deg.

  1. Innerst inne vil du kjæresten vel, også når dere er uenige?
  2. Hvor godt forstår du kjærestens reaksjoner og væremåter?
  3. Hvor mye kunnskap har du om kjærestens liv og historie?
  4. Klarer du å akseptere og respektere kjæresten for den personen han eller hun er med alle gode og mindre gode sider?
  5. Kan kjæresten si sin mening om saker og ting, uten at du blir sur eller dømmende?

Vurderer dere parterapi?

Sliter deg og kjæresten med å få ting til å fungere? Hvis begge er innstilt på å jobbe med forholdet, så kan parterapi være verdt et forsøk. Les mer om parterapi her.

Share:

Flere innlegg

Bør jeg gå i terapi?

Indikasjoner om at en bør søke hjelp, er bl.a. konstant tristhet, angst, eller vansker med dagligdagse oppgaver.

https://engen-nilsen.com/destruktive-parforhold-konsekvensen-av-a-ha-en-psykopatisk-partner/

Hva er en psykisk lidelse?

En endring i tenkning, følelse eller atferd som forårsaker betydelig ubehag eller reduserer fungering i dagliglivet.

Trenger du noen å snakke med? Send oss en melding. Vi svarer i løpet av et par dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *