Destruktive Parforhold. Psykopati. Narsisssisme.

Å snakke med en deprimert venn.

Hvorfor er det så vanskelig å vite hva man skal si til noen som har det vondt?

Når bør jeg gå i behandling hos psykolog?

Du er ute og går da du plutselig ser en venn som du ikke har snakket med på lenge? Grunnen er at vennen er deprimert, og har ikke tatt kontakt eller svart på meldinger. Du kjenner deg nervøs i det du nærmer deg, for du aner ikke hva du skal si til vennen. Depresjon er ofte der man ender opp hvis man ikke klarer å sette grenser.

Hvorfor blir vi ofte nervøs når noen har det vondt eller er deprimert? 

  • Depresjon er en kompleks tilstand som påvirker folks tanker, følelser, og oppførsel på mange ulike måter. Dermed kan de samme ordene føre til svært ulike responser. Et annet problem er at når en person er deprimert, så er de ikke helt seg selv, og det kan nesten oppleves som om man snakker med en fremmed.  
  • Hvis du aldri har opplevd klinisk depresjon selv, kan det være vanskelig å forstå hva vennen din går gjennom, så aner du kanskje ikke helt hvordan vennen egentlig har det, og hvis du spør, så er du kanskje redd for å såre, eller ikke være forståelsesfull nok. 
  • Det kan være frustrerende å se en venn lide og føle at det du gjør ikke hjelper, eller at det ikke er noe du kan gjøre for å “fikse” situasjonen. Du føler deg hjelpeløs og , samtidig som du føler at du må gjøre noe.
  • Er du svært nær en person som er dypt ulykkelig, så kan det være vanskelig å opprettholde egen psykisk helse. Du merker kanskje at den deprimertes væremåte suger energi ut av deg, men du føler at du ikke kan si noe. I en slik situasjon kan det være vanskelig å balansere mellom å støtte vennen din og å ta vare på  egne behov. Ofte vil du føle et press på å alltid være tilgjengelig. Kanskje føler du en forventning om at du konsekvent skal sette egne følelser til side.
  • Kanskje er du redd for å si eller gjøre feil ting kan forverre vennens depresjon eller føre til at vennen føler seg misforstått. Dermed behandler du vennen som en dyrebar Mingvase. Du tør nesten ikke komme for nær, av frykt for at den skal knuse

Tross disse utfordringene, kan din støtte og forståelse veldig verdifull for din venn. Bare det å være til stede, lytte, og vise at du bryr deg, kan gjøre en stor forskjell. Hvis du er bekymret for din venn, er det også viktig å oppmuntre dem til å søke profesjonell hjelp.

Det viktigste rådet er: vær deg selv, så langt du klarer. Selv om du er redd for å virke stødende, eller får Egentlig så er det beste å være den du pleier å være. Det hjelper ikke vennen at du har skyldfølelse fordi du ikke kan hjelpe vennen ut av depresjonen. Husk at den som er deprimert strever med selvtilliten, og det beste du kan gjøre er å være trygg og nærværende. Her kommer noen tips som du kan prøve selv, neste gang du har en venn som ikke har det bra. 

Hvordan snakke med en venn som er deprimert.

Uttrykk forståelse: Du kan uttrykke at du er der for dem og forstår at de går gjennom en vanskelig tid, for eksempel ved å si “Det høres ut som om du har det veldig tøft akkurat nå”.

  • Unngå klisjeer: Prøv å unngå fraser som “Det blir bedre”, “Du trenger bare å være positiv”, eller “Alle har dårlige dager”. Selv om disse setningene kan være velmenende, kan de virke nedlatende eller oversimplifisere den andres erfaring.
  • Oppmuntre til profesjonell hjelp: Spør om vedkommende har vurdert å snakke med en terapeut eller lege om dette?” Dette anerkjenner at depresjon er en reell lidelse som kan og bør behandles.
  • Tilby praktisk hjelp: Hvis du føler deg komfortabel med det, kan du tilby å hjelpe dem med dagligdagse oppgaver som matlaging, rengjøring, eller å gå til en lege.
  • Åpenhet og ærlighet: Hvis du er usikker på hva du skal si, kan det være nyttig å uttrykke det ærlig. Du kan for eksempel si, “Jeg er ikke sikker på hva jeg skal si, men jeg vil at du skal vite at jeg bryr meg og er her for deg.”

Husk at det er viktig å opprettholde egne grenser og søke støtte selv hvis det blir for overveldende å støtte din venn. Hvis vennen din uttrykker selvmordstanker, bør du oppmuntre dem til å snakke med en profesjonell umiddelbart, og ikke nøle med å kontakte krisehjelp hvis nødvendig. Har du noen i nær familie som er deprimert? Da kan vi tilby psykoe-dukative samtaler, der du får veiledning og råd om hvordan du kan håndtere psykiske vansker i nære relasjoner.

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *